15/30 Research

Research


Joulukalenteri, 20.luukku: paperille printatut aurinkokennot

Tutkimusyksikkö The Institute for Print and Media Technology saksalaisesta Chemnitzin teknillisestä korkeakoulusta on kehittänyt teknologian, jonka avulla energiaa kerääviä aurinkokennoja voidaan integroida tavalliseen paperiin. Kennojen yhdistäminen paperiin toimii tavanomaisilla printtausvälineillä, mutta tulostettava muste sisältää elektronisia elementtejä, jotka keräävät valoenergian. Aurinkokennopaperin valmistus on erittäin kustannustehokasta tavanomaisiin aurinkopaneeleihin verrattuna.

Aurinkokennopaperin käyttöikä on tällä hetkellä noin vuoden. Keskeinen kehityskohde teknologiassa on paperin energiakonversion kehittäminen. Yleinen energiantuotanto nähdään kuitenkin vain yhtenä paperin mahdollisista sovelluksista. Jo nyt on havaittu, että aurinkokennopaperiin voidaan integroida pieniä virtaa tarvitsevia elektronisia laitteita. Tämä mahdollistaisi esimerkiksi aivan uudenlaisten, digitaalisuutta hyödyntävien tuotepakkausten valmistamisen. Ja mikä käytännöllisintä: kennopaperi on täysin kierrätettävissä.

(Kuva: pmTUC/Bystrik Trnovec)