15/30 Research

Research


15/30 Joulukalenteri, kolmas luukku: mikrotyö

Mikrotyö tarkoittaa erilaisten työtehtävien pilkkomista hyvin pieniin yksiköihin, joiden suorittamisesta maksetaan yleensä muutamasta kymmenestä sentistä pariin euroon. Mikrotyötä on hyödynnetty toistaiseksi esimerkiksi käännöstöissä, litteroinnissa, hakukoneoptimoinnissa ja erilaisten aineistojen keruussa. (Ja valitettavan usein myös silkassa spämmäämisessä.)

Tunnetuin mikrotyön välittäjä lienee Amazonin Mechanical Turk, joka käyttää työtehtävistä HIT-termiä: human intelligence task. Tätä kirjoittaessa MTurkissa oli tarjolla noin 230 000 pientä työtehtävää. Suomessa crowdsourcing-mikrotyötä on hyödyntänyt menestyksekkäästi Microtask, jonka Digitalkoot-hanke Kansalliskirjaston arkistojen digitoinnissa saavutti laajan suosion. Muita huomattavia mikrotyön välittäjiä ovat mm. oDesk, Servio ja Microworkers.

Kuva: mturk.com