15/30 Research

Research


15/30 Joulukalenteri: ensimmäinen luukku

15/30 Researchin blogissa julkaistavasta joulukalenterista löydät päivittäin uuden mielenkiintoisen ilmiön, heikon signaalin, trendin tai tutkimushavainnon. Ensimmäisenä käsittelemme Yhdysvalloissa suunnitteilla olevia autonomisia miniyhteiskuntia.

Itsenäiset meriyhdyskunnat

”Seasteaders believe that government shouldn’t be like the cell phone carrier industry, with few choices and high customer-lock-in.”

The Seasteading Institute on amerikkalainen yhdistys, joka suunnittelee valtioiden kontrollista vapaiden, merialueilla sijaitsevien pienoisyhteiskuntien perustamista. Kelluvien kaupunkien on tarkoitus toimia kokeellisina ja taloudellisesti omavaraisina innovaatioympäristöinä. Keskeinen puuhamies meriyhdyskuntien taustalla on libertaari-aktivisti, aiemmin Googlella työskennellyt Patri Friedman, joka on myös talousnobelisti Milton Friedmanin lapsenlapsi. Taloudellisesti merkittävänä taustavoimana Seasteading-liikkeessä toimii PayPal-perustaja ja alkuvaiheen Facebook-sijoittaja Peter Thiel.

Kuvat:
gregor_y, Kent and me back in the day – Winter Park, Colorado, cc-by-sa-2.0
seasteading.org