15/30 Research

Research


Joulukalenteri, 16. luukku: Pelimekaniikka ja tulevaisuusskenaariot

Vuonna 2007 kalifornialainen tulevaisuudentutkimuslaitos Institute for the Future järjesti internetin välityksellä toimivan, avoimen skenaariopelin World Without Oil. Annettu skenaario oli yksinkertaisesti se, että käytettävissä olevan öljyn määrä hupenee dramaattisesti. Peliin osallistui noin kaksi tuhatta ihmistä. Osallistujien tehtävänä oli reagoida peliin omakohtaisesta näkökulmasta, ja raportoida tästä IFTF:lle esimerkiksi sähköpostin tai blogikirjoituksen muodossa. Pelin kesto oli kuusi viikkoa ja peliin osallistui koostumukseltaan äärimmäisen heterogeeninen joukko ihmisiä, jotka tuottivat kokonaisuudessaan noin 100 000 erilaista media-artefaktia. Virtuaalinen simulaatio öljyttömästä maailmasta tuotti valtavan määrän arvokasta materiaalia, jota tuskin olisi voitu kerätä millään muulla tavalla. World Without Oil on tärkeä esimerkki siitä, miten hauskuuden ja tarinankerronnan voi yhdistää yhteiskunnallisesti tärkeisiin päämääriin.