15/30 Research

Research


Joulukalenteri, 12. luukku: Jugaad

Jugaad on viime vuosien aikana management-keskustelussa yleistynyt Hindi-kielen sana, joka tarkoittaa yksinkertaistetusti niukoista resursseista kumpuvia yllättäviä ratkaisuja. Jugaadin yhteydessä viitataan yleensä intialaiseen ruohonjuuritason kekseliäisyyteen, joka on tuottanut muun muassa poljettavia pesukoneita ja maailman halvimman auton. Rajoittamaton ja sitkeä luovuus, improvisointi ja nopea prototyyppien teko ovat tyypillisiä Jugaadin piirteitä.

Jugaadissa innovaatio nähdään mentaliteettina, ei niinkään prosessina. Olemassa olevista asioista fiksataan jotain uutta. Nopea omaksuminen, ripeät kokeilut, joustavuus ja epävarmuuden sietokyky ovat tyypillisiä paitsi Jugaad-mentaliteetille myös monille uuden länsimaisen talouden menestyjille. Jugaad on oiva termi havainnollistamaan sitä, että innovaatio ei useinkaan ole huolellisen suunnittelun tulos, vaan pikemminkin organisaation ja yhteiskunnan alemmilla portailla syntyvä spontaani ratkaisu, joka rakentuu yrityksen ja erehdyksen kautta.

(Kuva: riazhaq.com)