15/30 Research

Research


Fields Medal -matemaatikko jätti ratkaisemattoman ongelman blogiinsa – kuinka kävi?

Timothy Gowers on menestyksekäs matematiikan professori Cambridgessä. Hänkään ei ole kuitenkaan pystynyt ratkaisemaan kaikkea. Muutama vuosi sitten Gowersilla oli moniulotteisten objektien ominaisuuksien todistamista koskeva ongelma. Gowers päätti jättää probleeman ratkaistavaksi blogiinsa, ihan vain kokeillakseen miten käy. Tiedemaailman verisestä kilpailusta huolimatta ongelmaa ryhtyi yllättäen ratkomaan suuri joukko osaavia tekijöitä. Yhteistyö johti kollektiiviseen pseudonyymiin ”DHJ Polymath”, jota käyttäen joukkio on julkaissut useita artikkeleita alan journaaleissa. Ongelmanratkaisu on ollut onnistunutta ja polymath-projekteja on syntynyt lisää. Gowersin tapauksesta muodostui lopulta merkittävä esimerkki open science -liikehdinnän mahdollisuuksista.

(Lue lisää: Gowers’s WeblogGuardian)

Rubic's Cube, Wikimedia Commons, cc-by-sa-3.0